ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО І ПРООН – РАЗОМ ДО ПРОЗОРОСТІ

Напрямки співпраці Держмолодьжитла з Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН, UNDP) обговорювалися 4 грудня на зустрічі голови правління установи Сергія Комнатного з Маркусом Брандом, радником з питань демократичного врядування, керівником групи ПРООН і Назаром Громом, фахівцем з антикорупційної політики ПРООН в Україні.

Участь у зустрічі взяли перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух і уповноважена з антикорупційної політики установи Любов Паустовська.

 5  2

На початку розмови Сергій Комнатний поінформував про заходи, які Фонд вживає для мінімізації корупційних ризиків у своїй діяльності, підвищення рівня прозорості та відкритості для громадян. Зупинився на завершенні модернізації державної програми «Доступне житло», завдяки якій людина самостійно, без нав’язування з боку чиновника обирає житло для інвестування. Керівник установи висловив сподівання, що після затвердження сучасного механізму кредитування придбання житла громадянами люди отримають більш широкі можливості придбати власне житло на засадах транспарентності.

Під час спілкування йшлося і про багатогранну міжнародну співпрацю, яку впродовж останнього року налагодив Державний Фонд з міжнародними, у тому числі неурядовими організаціями, що отримують донорські внески від урядів США, Великобританії та Європейського Союзу. Основна мета такої співпраці – пошук донорів для фінансування різних можливостей забезпечення власним житлом громадян України, особливо тих, які першочергово потребують підтримки держави. Готуються концептуальні пропозиції щодо такої співпраці.

Так, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців здійснює аналіз роботи програми «Доступне житло». У напрямку вирішення житлових проблем ВПО, вивчення світових практик у галузі житлової політики Фонд співпрацює з Проектом Ради Європи, Європейською економічною комісією ООН, Данською радою у справах біженців, Міжнародною організацією з міграції та іншими структурами. Підписано Меморандуми про співробітництво з німецькою Ініціативою «Житлове господарство у Східній Європі» і Естонським союзом житлових кооперативів. Налагоджено робочі зв’язки з Президентом Банку розвитку Ради Європи паном Венцелем. Триває діалог з головою представництва Європейського інвестиційного банку в Україні паном де Загоном щодо можливих спільних проектів.

«Все це ми робимо з огляду на незадовільне фінансування вирішення житлових проблем наших громадян, - сказав Комнатний. – Закон передбачає можливість залучення позабюджетних коштів, тож наразі ми підготували пул проектів для можливих іноземних інвестицій і донорських внесків, куди увійшли як програми Фонду, які не фінансуються роками, так і пілотні проекти».

3Говорячи про можливості співпраці з ПРООН, Маркус Бранд та Назар Гром повідомили про можливість розробки на основі міжнародних стандартів спеціальної антикорупційної програми, основою якої буде виявлення, оцінка й унеможливлення потенційних ризиків корупції у діяльності Держмолодьжитла.

Уповноважена Фонду з антикорупційної діяльності Любов Паустовська надала інформацію про конкретні методи запобігання та виявлення корупційних діянь у роботі Держмолодьжитла.

Голова правління Держмолодьжитла подякував за готовність ПРООН надати Фонду допомогу в оцінці корупційних ризиків при реалізації житлових програм. «І ми, і наші програми відкриті для аналізу і рекомендацій», - наголосив Комнатний.

Зі свого боку Маркус Бранд запропонував розпочати співпрацю з тих заходів, які можна запровадити доволі швидко. Це, приміром, розробка і проведення навчання співробітників, включаючи питання конфлікту інтересів, оцінок корупційних ризиків, доступу до інформації і бюджетування.

При цьому, звертаючись до Сергія Комнатного пан Бранд наголосив: «Бачу в вас лідера, який може змінити Україну. Мені дуже імпонують ваші ініціативи і відкритість до спільної роботи. Витрачати бюджетні гроші у чесний спосіб – однозначно в інтересах громадян вашої держави».

«Я і моя команда просто робимо свою роботу, - підбив підсумок зустрічі голова правління Фонду. – Ми єдині у прагненні зробити всі наші технологічні процеси відкритими для контролю суспільства, щоб уникнути найменших загроз корупції».

За підсумками спілкування сторони домовилися провести оцінку корупційних ризиків Держмолодьжитла, яка охопить всі вразливі сфери діяльності установи, а також спроектувати розвиток антикорупційної програми державних органів у житловому секторі на основі розробленої оцінки корупційних ризиків.