ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО – ОРГАНІЗАТОР МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ ЩОДО УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОМ

13 листопада в центральному офісі Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву відбулася конференція «Навчання власників житла – важливий компонент трансформації системи управління житлом», організована Держмолодьжитлом і «Експертною міжгалузевою асоціацією України» (ЕМАУ).

1q 2Конференція стала завершальним заходом у рамках проєкту «Підтримка реформ житлового сектору в Україні». Мета проєкту, започаткованого 2018 року спільно з Міністерством закордонних справ Естонії в партнерстві з Європейською економічною комісією ООН, - надання підтримки Україні в підготовці й реформуванні житлового сектору. Всі заходи проєкту були втілені в життя у дружній атмосфері співробітництва і партнерства.

Захід, який частково пройшов у режимі онлайн, відкрили вітальними словами координатор проєкту «Підтримка реформ житлового сектору в Україні», президент ЕМАУ Ольга Максименко, голова правління Держмолодьжитла, науковий консультант проєкту Сергій Комнатний, голова правління Союзу кооперативних житлових асоціацій Естонії (EKYL) Андрес Яадла і Світлана Старцева, начальник управління житлової політики Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства розвитку громад і територій України.

1q 11q 4Ольга Максименко підбила підсумки впровадження проєкту і окреслила перспективні завдання для імплементації досягнутих результатів.

Про сприяння впровадженню навчальних програм для власників житла як елемент реалізації житлової політики і захисту прав споживача житлових послуг розповіла Світлана Старцева.

Андрес Яадла представив бачення естонських партнерів щодо підсумків проєкту і прокоментував його результати. Зокрема, пан Яадла як керівник спеціальної робочої групи організації Housing Europe з житлових систем, що перебувають на перехідному етапі, високо оцінив співпрацю з колегами в Україні.

Сергій Комнатний виступив з доповіддю «Поінформовані і навчені власники житла – запорука ефективної реалізації житлових програм». Він зазначив, що сьогодні власник житла – вже не просто «житель» і «споживач» комунальних послуг: він повинен розуміти свою відповідальність за життєдіяльність всього будинку. Власники зобов'язані ухвалювати рішення щодо управління, утримання і ремонту своєї нерухомості. Основною проблемою, яка стоїть перед ефективним користувачем житла, є недостатня інформованість про його можливості як власника житла, а також брак професіоналів, здатних запропонувати власникам житла послуги з управління житловим будинком.

Тільки професійно навчений фахівець, який має спеціальні навички та компетенції може забезпечить нормально життєзабезпечення для житлового будинку, резюмував Сергій Комнатний.

1q 71q 3На конференції виступив заступник голови Національної агенції кваліфікацій (НАК) України Володимир Ковтунець. 

Відбулася дискусія щодо необхідності, можливості й умов формування кваліфікаційних вимог до осіб, які управляють ОСББ в Україні.

Участь у заході взяли заступник голови правління Держмолодьжитла Ельвіра Левченко, директори регіональних управлінь Фонду Олександр Вензель і Олена Алєксєєва, фахівці Держмолодьжитла, експерти, представники державних і неурядових інституцій з Києва, регіонів та інших держав, зокрема представники організації HousingUkraine.

 

1qq