ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО – ВІДКРИТЕ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА

21 вересня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і перший заступник голови правління Іван Парух зустрілися з представниками громадських організацій, які співпрацюють з Фондом у рамках підписаних меморандумів.

Сергій Комнатний надав учасникам зустрічі інформацію про стан реалізації житлових програм, можливі ризики і перспективи.

03  04 02 

Звертаючись до громадських активістів, очільник Фонду наголосив: «У багатьох регіонах саме громадськість регулярно піднімає питання житлових програм на політичний рівень. Позиція лідерів суспільної думки є важливою, адже всі мають зрозуміти, і насамперед влада, що житловими проблемами людей треба займатися». Серед позитивних прикладів такої співпраці громадян з владою він назвав місто Харків, де завдяки активності неурядових організацій ухвалено і втілюється в вжиття перша в Україні програма сприяння придбанню житла учасниками АТО.

Також керівник Фонду зазначив, що практика реалізації програм «Доступне житло» минулого року показала недосконалості механізму, які необхідно було виправити. Відповідні пропозиції Держмолодьжитлом спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України підготовлені, схвалені центральними органами виконавчої влади і внесені на розгляд Уряду.

Зокрема, Мінрегіон висловився за необхідність надання громадянину права самостійно обирати житловий об’єкт для інвестування. Щоб убезпечити кошти людей і бюджету від недобросовісних забудовників, у проекті відповідних змін до постанови Уряду встановлено вимоги до об’єктів інвестування і будівельних організацій.

Проте представники Міністерства фінансів ігнорують засідання погоджувальної ради, через що немає змоги ухвалити оновлений порядок реалізації програми «Доступне житло». Відповідно – немає можливості освоїти передбачені на цю програму в Державному бюджеті України на 2018 рік 100 млн грн.

Держмолодьжитло категорично заперечує проти ухвалення пропозицій Мінфіну щодо відновлення вимоги до перебування кандидата в учасники програм на квартирному обліку, а також щодо повернення до встановлення опосередкованої вартості житла, яке пропонується до участі в програмах. Кроком назад є і тому не може бути підтримана і пропозиція міністерства щодо позбавлення громадянина права вибору об’єкта інвестування.

4

Було надано інформацію щодо проекту Держбюджету 2019 року, в якому на даний час передбачено 100 млн грн на програму «Доступне житло» (при бюджетному запиті Мінрегіону 1 млрд 020 млн грн, що дало б змогу забезпечити житлом близько 4 тис. сімей) і нуль на програму пільгового молодіжного кредитування (запит складає 1 млрд 560 млн грн).

Разом з тим, є прогнози щодо подальшого збільшення фінансування житлових програм з місцевих бюджетів – 2019 року очікується зростання не менш ніж на 40 відсотків до показника цього року.

Також голова правління Фонду повідомив про рішення комітетів парламенту – з питань будівництва і з питань сім’ї та молодіжної політики – наполегливо рекомендувати Уряду відновити фінансування програми молодіжного житлового кредитування (ця програма не отримує коштів з бюджету держави ще з 2015 року) і забезпечити достатнім обсягом коштів програму «Доступне житло».

Члени правління Держмолодьжитла відповіли на запитання представників громадськості.

Насамкінець Сергій Комнатний закликав активістів не бути байдужими до своїх проблем і добиватися їх вирішення у дозволений законом спосіб.

«Наше завдання – щоб кожна політична сила, присутня в парламенті, мала в числі 10 своїх пріоритетів доступне і достойне житло для людей. Тоді спільними зусиллями ми досягнемо успіху», - сказав голова правління Держмолодьжитла.