ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ ФОНДУ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ОГЛЯДІ ПРОЄКТІВ KFW В УКРАЇНІ

8 квітня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у онлайн-заході «Перегляд портфелю кредитів німецького банку KfW в Україні».

Участь у заході взяли заступник міністра фінансів Олександр Кава, представники міністерств і відомств, директор Київського офісу Банку розвитку KfW Курт Штрассер, проєктний координатор Банку Віталій Шмерига, співробітники Посольства ФРН у Києві.

Під час першої частини заходу було дано загальний огляд портфеля проєктів KfW в Україні. Йшлося також про хід їх упровадження, стратегічні пріоритети, ключові питання та ініціативи для пришвидшення впровадження проєктів.

Прогрес у впровадженні проєктів (ратифікованих, підписаних, а також тих, які заявлені, але ще не схвалені) розглядався за кількома напрямками: «Сталий економічний розвиток», «Муніципальна і соціальна інфраструктура», «Енергетика і енергоефективність», «Екологічний сектор».

IMG 9736

Зокрема, Сергій Комнатний доповів про стан підготовки до практичного етапу реалізації грантового проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», який буде реалізовано Держмолодьжитлом, KfW і Мінреінтеграції.

Житлове питання є однією із найбільш гострих соціальних проблем для українців, тим більше для внутрішньо переміщених осіб, які не можуть вирішити її самостійно. Тільки у відкритих електронних реєстрах учасників упроваджених Держмолодьжитлом програм обліковується понад 18 тис. сімей ВПО.

Програми, які реалізує Держмолодьжитло, передбачають створення умов, за яких громадяни, могли б вирішити своє житлове питання. Завдяки громадськості, за підтримки міжнародних організацій адаптовано умови низки програм до потреб ВПО.

Проте, зважаючи на рівень фінансування цих програм за рахунок бюджетних коштів, проблема забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб залишається невирішеною. Саме тому співпраця з KfW є важливою як для ВПО, так і для нашої держави.

Керівник Фонду поінформував про актуальний стан впровадження проєкту Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб” в рамках Німецького фінансового співробітництва з Україною.

У березні 2021 року завершилася процедура відбору на міжнародних конкурсних торгах кваліфікованого консультанта, який на виконання Угоди залучається Держмолодьжитлом для моніторингу адміністрування кредитів на придбання житла ВПО та управління спеціальним рахунком фінансової установи, на який зараховуються кошти гранту.

IMG 9730

У короткостроковій перспективі Кабінетом Міністрів України має бути затверджено:

-      Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам”;

-      Порядок пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною Установою для Відбудови (KfW).

Зараз триває погодження проєкту відповідної постанови згідно з регламентом КМУ.

Одночасно у Держмолодьжитлі відбувається підготовка локальних актів, необхідних для реалізації Проєкту на високому рівні.

Голова правління Фонду висловив сподівання на те, що невдовзі відбудеться старт Проєкту, який дасть можливість внутрішньо переміщеним особам забезпечити свої сім’ї власною домівкою та розпочати нормальне життя у власній країні.

 

Довідка. KfW (нім. Kreditanstalt für Wiederaufbau — Кредитна Установа для Відбудови) —державний банк Федеративної Республіки Німеччини. Заснований 1948 року. Головний офіс розташовано у Франкфурті-на-Майні.

80% його акцій належить Федеральному уряду ФРН, 20% — федеральним землям Німеччини. На цей час KfW є третім за розміром активів банком ФРН. Банк фінансує програми розвитку у світі. Зокрема, займається низкою суспільно важливих проєктів і в Україні, частина з яких уже реалізована.

Сфери спрямування коштів KfW: підтримка малого і середнього бізнесу, загальні позики, будівництво й енергозбереження, охорона довкілля, фінансування соціальної інфраструктури (водо- і енергопостачання,  освіта, охорона здоров’я тощо), проєктне фінансування, завдання суспільної ваги, рефінансування.