Національний банк України знизив облікову ставку до 6%

      Правління Національного банку України встановило з 12 червня 2020 року облікову ставку НБУ в розмірі 6%.

Попереднє зниження ставки НБУ (до 8%) відбулося 23 квітня цього року.У Нацбанку констатують, що загалом від початку 2020 року облікова ставка зменшилася на 7,5 відсоткових пунктів і сягнула найнижчого за новітню історію України рівня.

Зазначимо, розмір облікової ставки Національного банку визначає величину відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла. Ставка за цим кредитом дорівнює обліковій ставці Національного банку України, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.

        Додатково повідомляємо про умови отримання кредиту з статутного капіталу Держмолодьжитла:

 Право на отримання кредиту мають

· сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно 

· неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину) 

· одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно 

За умови, що: 

· або одинокий молодий громадянин, кожен з членів молодої сім’ї (чоловік та дружина), перебуває на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;  

· або в одинокого молодого громадянина, кожного члена молодої сім’ї (чоловіка та дружини) відсутнє у власності житло;

· або одинокий молодий громадянин, кожен з членів молодої сім’ї (чоловік та дружина) володіє на праві власності житловою площею, що не перевищує 13,65 квадратного метра,

· або одинокий молодий громадянин, молода сім’я (чоловік та дружина), відомості про яких відповідно до вимог Законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» внесені до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, не мають у власності іншої житлової нерухомості, ніж та, що розташована на території, визначеній тимчасово окупованою територією відповідно до Законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», та на території населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та у переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. №1085 (Офіційний вісник України, 2014 р., №92, ст.2655; 2018 р., №16, ст. 564).

Термін повернення кредиту - до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного віку. 

Розрахунок розміру кредиту здійснюється з урахуванням нормативної площі (21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю) та найменшого показника експертної, договірної або граничної вартості житла, що придбавається (нормативна вартість).

Гранична вартість 1 кв. метра загальної площі житла для мм. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова не може перевищувати опосередковану вартість, яка визначається Мінрегіоном відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду від 27 вересня 2005 р. № 174, збільшену в 1,75 раза, для міст — обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб — 1,5 раза, для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. — 1,25 раза, для інших населених пунктів — опосередковану вартість у відповідній області.

У разі перевищення нормативної площі або нормативної вартості позичальник сплачує вартість понаднормативної площі житла за рахунок власних коштів. 

Відсоткова ставка за користування кредитом встановлюється у розмірі облікової ставки Національного банку, що діє на момент прийняття рішення про надання кредиту . При цьому відсотки за користування кредитом не нараховуються військовослужбовцям — з початку і до закінчення особливого періоду, резервістам та військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата, яка передбачає, що за умови сплати щомісячного платежу в рахунок погашення кредиту з урахуванням відсотків залишок середньомісячного доходу молодої сім’ї, одинокого молодого громадянина не може бути меншим, ніж трикратний прожитковий мінімум, визначений законодавством на відповідний період, з розрахунку на кожного працюючого члена сім’ї.