ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ КОМІТЕТ ПІДТРИМУЄ РОЗВИТОК ЖИТЛОВИХ ПРОГРАМ

Предметом пильної уваги народних депутатів під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, яке відбулося 20 червня під головуванням першого заступника голови комітету Дмитра Андрієвського, стали проблемні питання реалізації державної житлової політики.

Участь у засіданні комітету взяли заступник міністра регіонального розвитку України Лев Парцхаладзе, представники Міністерства оборони України, Національної гвардії, Держприкордонслужби, депутати українського парламенту.

Розгляд питання розпочався з доповіді голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного. І така увага зрозуміла й виправдана, адже Державний фонд є єдиною в системі державної влади установою, законодавчо уповноваженою реалізовувати державну політику у сфері житлового забезпечення громадян.

IMG 2914  IMG 2915

Керівник Фонду доповів про кількісні показники реалізації програм на центральному й місцевому рівнях, розповів про перспективи на 2018 рік. Нагадавши про державні програми, що дають можливість забезпечити житлом різні верстви населення, Сергій Комнатний зупинився на проблемах, які стоять на заваді їх успішній реалізації в інтересах сотень тисяч українців. Насамперед це хронічне недофінансування.

Зокрема, на реалізацію Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2020 рр. Законом «Про Державний бюджет України на 2018 рік» коштів із загального фонду держбюджету не передбачено. Разом з цим, передбачено кошти на збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла у обсязі 30 млн грн, які Фонд може спрямувати на виконання зазначеної програми. Проект відповідної постанови розроблено, пройшов всі необхідні погодження, але на даний час на розгляд Кабінету Міністрів України не поданий.

У 2017 році завершилася дія Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла. Держмолодьжитло розробило та направило у травні 2017 року на розгляд Мінрегіону проект постанови Уряду щодо продовження дії програми до 2023 року.

IMG 2912

Проект акту було розглянуто на засіданні Урядового комітету 25 січня 2018 року, де Мінрегіону було доручено у триденний термін доопрацювати проект і направити на розгляд Уряду. Станом на червень поточного року проект акту на розгляд Уряду не подано.

Окремо Сергій Комнатний зупинився на реалізації місцевих житлових програм. В умовах обмеженого фінансування програм державних саме фінансування з місцевих бюджетів дає можливість громадянам отримати підтримку у придбанні власного житла. Завдяки реформам місцевого самоврядування та децентралізації влади, що дало можливість розширення можливостей і ресурсів громад, тенденція зростання фінансування і співфінансування житлових програм з місцевих бюджетів зберігається вже декілька років, що дає позитивні результати.

Загалом фінансування житлових програм за рахунок коштів місцевих бюджетів у 2017 році склало 171,5 млн грн. Створено умови, за яких 345 сімей, з них 77 – родини учасників АТО, військовослужбовців, поліпшили свої житлові умови.

Держмолодьжитло продовжує співпрацю з органами місцевого самоврядування. У 2018 р. прийнято 10 нових місцевих програм з забезпечення житлом різних категорій громадян, план фінансування програм з місцевих бюджетів на сьогодні складає 227, 2 млн грн.

Керівник Фонду звернув увагу на питання модернізації житлових програм, якому приділяється багато уваги на рівні як Фонду, так і профільного міністерства.

Сергій Комнатний подякував членам профільного комітету за постійну увагу до реалізації житлових програм та висловив сподівання на те, що результати роботи нинішнього засідання сприятимуть відновленню повноцінної реалізації програм забезпечення громадян житлом насамперед на державному рівні.

З розглядуваного питання відбулася активна  дискусія. Свої думки висловили народні депутати Дмитро Андрієвський, Альона Бабак, Олександр Марченко, Андрій Шинькович та інші. Народні депутати зазначали, що житлові програми та їх повноцінне фінансування – це соціальна стабільність та стимул економічного розвитку.

Також були дані позитивні оцінки активній роботі керівництва Держмолодьжитла з органами місцевої влади.

За підсумками засідання парламентського комітету низці органів державної влади буде дано відповідні рекомендації.