ПОРЯДОК КРЕДИТУВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ЗА ПРОГРАМОЮ KFW ДЛЯ ПРИДБАННЯ ЖИТЛА БУДЕ ЗМІНЕНИЙ

Сайт «Центр журналістських розслідувань», 13.12.2021

Порядок надання кредитних коштів від німецького банку KfW на придбання житла переселенцями з окупованих територій  буде змінено, наразі проєкт проходить погодження. Переселенці матимуть більше часу на пошук житла, а комісія розглядатиме й придбання квартир у більш «старших» будинках.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідуваньповідомив Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

За його словами, необхідність змін пов’язана з тим, що велика кількість людей не встигає подати документи у термін,  визначений чинним порядком,  — 20 календарних днів з моменту обрання переможцем у рандомному відборі на отримання кредиту банку KfW для придбання житла для ВПО.

main

«На сьогодні проєкт документу проходить погодження іншими зацікавленими органами. Я не можу сказати, який він  буде остаточно. Тому що це буде залежати від центральних органів виконавчої влади, від уряду. Але Держмолодьжитло дає пропозицію збільшити вік будинків до 50 років, і термін на пошук відповідного житла кандидату — до 35 днів», — сказав Сергій Комнатний.

 Прийняття до розгляду будинків, старших, ніж передбачає порядок зараз, за словами Сергія Комнатного, буде більш актуально для мешканців Донецької та Луганської областей, оскільки там складніше знайти введений в експлуатацію будинок, не старший за 35 років.

Нагадаємо:

·Верховна Рада 2 грудня 2020 року ратифікувала угоду між Урядом України і Урядом Німеччини щодо залучення 25,5 млн євро від німецького державного банку розвитку KfW на надання пільгових кредитів для придбання житла внутрішньо переміщеними особами. Дана угода дозволить ВПО отримати пільгові кредити на придбання житла на суму близько приблизно 40 тисяч євро в гривневому еквіваленті на особу строком на 20 років під пільгові умови — 3 % річних.