СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ ПРО ПІДСУМКИ 2020 РОКУ І ПЕРСПЕКТИВИ

Голова правління Держмолодьжитла: Сподіваємося на зміну ставлення держави до своєї відповідальності перед громадянами

Сергій Комнатний розповів Будівельному порталу (http://budport.com.ua)про підсумки 2020 року і перспективи роботи Фонду у 2021 році.

Завершився непростий 2020-ий. Усім нам за цей рік було що згадати і є моменти, які хочеться залишити за плечима. Минулий рік став часом незичних для нинішніх поколінь викликів, коли весь світ відчув, що життя може бути справді непередбачуваним, коли людям довелося шукати і знаходити альтернативні шляхи розвитку цивілізації, а владі в різних країнах світу – ухвалювати складні, подекуди непопулярні рішення. Адже викликана поширенням вірусу COVID-19 пандемія вплинула на всі без винятку галузі життєдіяльності людей у всіх куточках земної кулі.

136646148 2793594120912225 6081670426157508058 nСьогодні, на початку нового року, очевидно одне: ми ще далекі від точки виходу з пандемії коронавірусу, і можемо тільки прогнозувати, яких людських і економічних втрат в результаті зазнає і світ, і Україна, з якої глибини падіння нам доведеться вибиратися, і яку частину 2021 року буде витрачено на це.

Якщо навіть світові лідери, що можуть дозволити собі економічні й соціальні експерименти, діють зараз вкрай обережно і на підставі вивірених розрахунків, то наскільки небезпечно більш вразливим країнам робити кроки з неясними до кінця наслідками! Це стосується і України. Головне для нас – вибудувати якісний, реалістичний план дій з подолання наслідків пандемії на нашу країну. Важливим є ухвалення зважених рішень національним урядом і місцевим самоврядуванням, які в співпраці з експертами, корпоративним сектором і громадянами мають провадити ефективну політику як в умовах карантину, так і після його завершення.

Своє місце в цій політиці повинна знайти кожна галузь економіки, зокрема й така фундаментально важлива, як будівництво.

2020 року будівельний ринок кидало то вгору, то донизу на хвилях спричиненої COVID-19 економічної кризи. Не хочеться сипати цифрами, які можна знайти у профільних джерелах. А загальні тенденції, які стосуються Держмолодьжитла, такі. Споживацький попит на житло скоротився через зменшення економічних можливостей українців. Відповідно обсяги збудованого і проданого житла демонстрували різноспрямовані тенденції – першу половину року відбувалося скорочення, яке із середини змінилося зростанням. Реформувалися правила роботи будівництва, учасники ринку вчилися жити за нових реалій. Почало оживати банківське іпотечне кредитування, умови якого, будемо дивитися правді у вічі, все ще не під силу для більшості звичайних українців – на відміну від умов житлових програм.

У цих обставинах спертися б громадянам на плече державної підтримки у придбанні власного житла… Крім виразного соціального ефекту, це справило би потужний економічний вплив на будівельну і суміжні галузі, перетворивши кожну вкладену гривню на шість-сім-десять завдяки мультиплікаційному ефекту. Так, відновлення інфраструктури, поза сумнівом, важливе і на часі, але й жити споживачам цієї інфраструктури десь треба. Щоб не виникали думки про еміграцію та не втрачала наша країна так стрімко демографічний потенціал…

Це у мріях. А реалії державного бюджету-2020, який уже пішов в історію, і ухваленого бюджету на 2021 рік, з яким нам усім жити, маємо такі: коштів на державні житлові програми (іншими словами, на реалізацію передбаченого Конституцією та чинними законами права українців на житло) у розпису державних фінансів не передбачено. Діють ці програми головним чином завдяки відповідальному ставленню місцевих влад до потреб мешканців своїх громад. Спостерігаємо таку ситуацію останні років шість. Наприкінці 2019-го з’явилися було паростки змін у ставленні держави до проблеми забезпечення певних категорій громадян власним житлом, був запущений пілотний проєкт програми іпотеки під 3% річних. Але 2020 не приніс розвитку цієї вкрай потрібної людям ініціативи. Тож і маємо результат року, що минає, - близько 600 укладених договорів з сім’ями на придбання житла за всіма програмами, які адмініструє Держмолодьжитло.

Маємо потенціал і велике прагнення значно покращити цю статистику. Із початку року 2021 сподіваємося на зміну ставлення держави до своєї відповідальності перед громадянами. Для цього працюємо, роз’яснюємо, нагадуємо, стукаємо у двері, які наразі зачинені. Водночас розвиватимемо відносини з місцевим самоврядуванням, рухатимемося до залучення позабюджетного фінансування житлових проєктів. Маємо багато напрацювань, у тому числі створених спільно із зарубіжними партнерами, і втілюватимемо їх у життя. Дуже вірогідно, що саме цей напрямок стане одним з ключових для Фонду в близькій перспективі.

Рік 2021-ий обіцяє бути часом непростим, але цікавим. Сповнимо ж його активною працею, щоб за 365 днів усі ми, представники будівельної галузі і суміжні інституції, могли з честю відзвітувати про успішне подолання наслідків кризи та вихід на нові обрії розвитку!