СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ: СПІВПРАЦЯ З МІЖНАРОДНИМИ ПАРТНЕРАМИ ВІДКРИВАЄ НОВІ МОЖЛИВОСТІ

Робоча нарада з директорами РУ Держмолодьжитла

8 липня 2021 року відбулася робоча нарада за участю голови і членів правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, директорів регіональних управлінь Фонду, керівників структурних підрозділів центрального апарату Держмолодьжитла.

IMG 9893IMG 9912

З огляду на реалізацію Фондом Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», що фінансується Урядом Німеччини через Банк KfW, участь у нараді взяли представники компанії IPC, яка визначена Імплементаційним консультантом Проєкту.

Уперше після півтора року проведення таких заходів у режимі онлайн через запроваджені в Україні карантинні обмеження у зв’язку з епідемією COVID-19 зазначена нарада пройшла в режимі «живого» спілкування.

Відкриваючи нараду, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний зазначив, що реалізація проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» важлива не лише тому, що це перший проєкт Фонду, який втілюється в життя за рахунок донорських коштів, а й тому, що на практичні результати проєкту чекають тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб, які були вимушені покинути свої домівки через збройну агресію на Сході та Півдні нашої країни.

«Ми високо цінуємо довіру, виявлену Держмолодьжитлу як виконавцю Проєкту нашими партнерами – Мінреінтеграції, KfW і Урядом Німеччини», - наголосив Сергій Комнатний, висловивши впевненість, що в установи достатньо досвіду, професіоналізму і потенціалу для того, щоб реалізувати Проєкт на високому професійному рівні.

Такої довіри не було б, якби 2017 року Фонд не взяв курс на модернізацію та послідовно не рухався цим курсом. За чотири роки спрощено доступ ВПО до участі в житлових програмах, відкрито реєстри кандидатів і учасників, забезпечено онлайн-реєстрацію і вільний вибір об’єктів за програмами.

IMG 9922IMG 9907

Держмолодьжитло запровадило ведення бухгалтерського обліку за міжнародними стандартами фінансової звітності, кодифікувало кредитні процедури. Це дало змогу якісно покращити кредитний портфель, який сьогодні є одним із найкращих серед фінансових установ України. Здійснено багато інших трансформаційних процесів.

«Фонд став не лише клієнтоорієнтованою державною установою, ми стали зрозумілими іноземним партнерам. Співпраця з ними відкриває нові можливості і для нас і для громадян, що потребують житла», - сказав голова правління установи.

Основна задача, яка стоїть перед Держмолодьжитлом на перспективу, - продовжити трансформацію установи для розширення співпраці з Банком KfW та іншими донорами.

Сьогодні, як відомо, скорочено фінансування житлових програм з державного бюджету. Але у Фонді намагаються повернути увагу держави до житлової політики. У рамках урядової Міжвідомчої робочої групи за результатами аналізу всіх державних житлових програм готуються відповідні пропозиції. «Якщо на державному рівні буде політична воля до втілення в життя прозорих і ефективних житлових програм, ми їх швидко і якісно реалізуємо», - заявив голова правління Фонду.

IMG 9916

 

Сергій Комнатний відзначив незмінних партнерів установи, якими були і залишаються органи місцевого самоврядування: спільно з ними регіональні управління Фонду реалізують понад 100 житлових програм для різних категорій громадян. «Пандемія завадила продовжити повноцінний діалог з регіонами в обсягах, яких ми досягли до 2020 року, але ми точно повернемося до цієї активності найближчим часом», - запевнив Сергій Комнатний.

Під час наради було обговорено ключові аспекти реалізації Проєкту та інші робочі питання, які виникають у процесі адміністрування житлових програм.

Кращих працівників установи нагороджено пам’ятними відзнаками Фонду.