У ПОШУКАХ ПОЗАБЮДЖЕТНИХ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ ЖИТЛОВИХ ПРОГРАМ ДЛЯ ВПО

26 червня у Держмолодьжитлі відбулася робоча зустріч членів правління і фахівців Фонду з представниками громадських і міжнародних організацій. Розмова точилася довкола актуального стану реалізації житлових програм.

 4  1

Участь у заході взяли лідери громадських структур «Мій.Дім.UA», «Донбас СОС», учасник проекту «Радник з питань внутрішньо переміщених осіб», представники неурядової організації Благодійний фонд «Stabilization Support Services», Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, Норвезької ради у справах біженців.

Відкриваючи зустріч, голова правління Фонду Сергій Комнатний зазначив, що установа завжди відкрита для співпраці з відповідальним громадянським суспільством. Така співпраця особливо актуальна у час, коли фінансування житлових програм здійснюється головним чином з місцевих бюджетів, тоді як обсяги фінансування з бюджету держави не можуть задовольнити потреб переселенців та інших категорій громадян.

У цих обставинах, за словами Сергія Олександровича, значної ваги набуває активність Держмолодьжитла в розробці варіантів вирішення житлового питання громадян. У тому числі – із залученням позабюджетних джерел фінансування.

Зокрема, мова про одну з найбільш гострих проблем внутрішніх переселенців – житлову. Адже люди вже кілька років не з власної волі змушені мешкати в орендованому житлі з незрозумілою перспективою придбання власної оселі.

Під час зустрічі громадським активістам було представлено пропозицію щодо реалізації проекту забезпечення житлом внутрішньо переміщених громадян України за кошти іноземного гранту, наданого Громадській організації «МІЙ.ДІМ.ЮА», за інструментами і стандартами Держмолодьжитла.

Учасники розмови наголошували на потребі забезпечення прозорості роботи цього механізму та уникненні ризиків корупції. Заступники голови правління Держмолодьжитла Іван Парух та Ельвіра Левченко запевнили, що стандарти діяльності Фонду забезпечують прозорість і відкритість всіх технологічних процесів для контролю громадськості.

Робота над технічним опрацюванням ініціативи Держмолодьжитла буде продовжена за участі вітчизняних неурядових організацій. Після доопрацювання проекту буде можливість розповісти широкій громадськості про принципи та механізми його можливої реалізації.

Учасники зустрічі висловили сподівання на більш активну позицію в обговоренні цієї ініціативи з боку міжнародних організацій, які мають можливість надавати грантову допомогу на зазначену мету.